Ingredience:
1/4 hrnku ovesných vloček – mohou být pomleté nebo celé, které je ale lepší předem namočit alespoň na 1 h ve vodě
1 cibule
čtvrtka mrkve, kousek celeru, čtvrtka pórku, listy špenátu, kopřivy nebo medvědího česneku, může být i květák nebo hrášek
1 stroužek česneku
2 lžíce přepuštěného másla
1 vejce
2 brambory
sušené polévkové koření
sůl, pepř
Postup:
Na přepuštěném másle zesklovaťte nadrobno nakrájenou cibuli a osolte ji. Přidejte ostatní najemno nakrájenou zeleninu, kromě listové, a vše krátce orestujte. Jakmile zelenina změkne a rozvoní se, zalijte ji vodou. Přidejte na kostičky nakrájené brambory a vločky. Polévku můžete dochutit pepřem nebo sušeným polévkovým kořením bez přidané soli. Přiveďte k varu a za občasného míchání vařte přibližně 5 minut. Poté přidejte natrhanou listovou zeleninu a propasírovaný česnek a krátce povařte. Do vroucí polévky pomalu vmíchejte rozšlehaný bílek. Nakonec polévku stáhněte z ohně a do horké (už nevroucí) polévky vmíchejte žloutek – dodá jí jemnou, krémovou konzistenci.