1. Hlavní jídla
  2. recepty ze sójového masa
  3. Boloňské špagety ze sójového granulátu
Boloňské špagety ze sójového granulátu

Boloňské špagety ze sójového granulátu

Ingredience:

100 g sójového granulátu

2 kostky bujonu

1 l vody na základní přípravu

400g špaget

1 cibule 

2 stroužky česneku 

1 čerstvá paprika

olej

1 lžíce rajčatového protlaku

2 rajčata

150g strouhaného sýra nejlépe parmezánu

1 lžička cukru

1 dl červeného vínamletý pepř, sůl, oregano, petrželka

Postup:
100 g sójového granulátu vsypeme do 1 l vroucí osolené vody (nebo vody s bujonem) a vaříme 5-10 minut v otevřené nádobě. Nálev slijeme, granulát necháme okapat, popř. lehce vymačkáme přebytečnou vodu. Na oleji opečeme nadrobno nakrájenou cibuli společně s granulátem. Když cibule začne zlátnout, přidáme protlak, pokrájená spařená a oloupaná rajčata, rozetřený česnek, proužky papriky, cukr a koření, to vše promícháme, zvolna opečeme, podlijeme vínem a krátce podusíme. Špagety uvaříme podle návodu na obalu v dostatku mírně osolené vody doměkka, scedíme je a mírně promastíme kvalitním olivovým olejem. Do hlubokého talíře dáme uvařené špagety, na ně navršíme hotovou směs, posypeme strouhaným sýrem, ozdobíme petrželkou a podáváme.