Ingredience:
2 kostky bujonu
1 l vody na základní přípravu
400g špaget
1 cibule
2 stroužky česneku
1 čerstvá paprika
olej
1 lžíce rajčatového protlaku
2 rajčata
150g strouhaného sýra nejlépe parmezánu
1 lžička cukru
1 dl červeného vínamletý pepř, sůl, oregano, petrželka
Postup:
100 g sójového granulátu vsypeme do 1 l vroucí osolené vody (nebo vody s bujonem) a vaříme 5-10 minut v otevřené nádobě. Nálev slijeme, granulát necháme okapat, popř. lehce vymačkáme přebytečnou vodu. Na oleji opečeme nadrobno nakrájenou cibuli společně s granulátem. Když cibule začne zlátnout, přidáme protlak, pokrájená spařená a oloupaná rajčata, rozetřený česnek, proužky papriky, cukr a koření, to vše promícháme, zvolna opečeme, podlijeme vínem a krátce podusíme. Špagety uvaříme podle návodu na obalu v dostatku mírně osolené vody doměkka, scedíme je a mírně promastíme kvalitním olivovým olejem. Do hlubokého talíře dáme uvařené špagety, na ně navršíme hotovou směs, posypeme strouhaným sýrem, ozdobíme petrželkou a podáváme.