1. Snídaně a svačinky
  2. špaldová mouka
  3. Jablečný štrůdl ze špaldové mouky
Jablečný štrůdl ze špaldové mouky

Jablečný štrůdl ze špaldové mouky

Ingredience na dvě nohavice:

Na těsto:

velký hrnek špaldové mouky (půlitrák)

3 lžíce sádla

1 vejce

10 lžic teplé vody

3 lžíce jablečného octa

2 lžíce cukru

špetka soli


Na náplň:

8 větších jablek

4 lžíce skořice

cukr – dle chuti a dle sladkosti jablek


Posypka do náplně, aby štrůdl nevytekl:

půl hrnku strouhanky

50 g másla

3 lžíce cukru

Postup:

Nejdříve si připravte těsto. Do mísy nasypte mouku, sůl a trošku cukru. Potom přidejte ostatní suroviny: vajíčko, sádlo a ocet. Vše důkladně zpracujte, prohnětejte, dle potřeby přilévejte vodu a vytvořte tuhé nelepivé těsto, které dejte odpočívat do lednice. Mezitím si oloupejte a nastrouhejte jablka nahrubo nebo na tenké plátky. V misce je promíchejte s trochou cukru a se skořicí. Potom rozpalte pánev a za mírné teploty rozpusťe máslo, na kterém opražte strouhanku. Když začne zlátnout posypte strouhanku lehce cukrem a ještě chvilku míchejte. Nyní je čas vyjmout těsto z ledničky. Rozdělte je na půl. Z jedné půlky vyválejte pravidelný asi 3-5 mm tlustý obdélníkový plát. Poklaďte ho polovinou nastrouhaných jablek a nechte si po delším okraji asi 3 cm volné. Na jablka nasypejte praženou strouhanku, která nejen že dobře chutná, ale absorbuje i přebytečnou vlhkost – štrůdl potom neteče. Z kratších stran zahněte trochu kraje dovnitř a potom už můžete opatrně rolovat po delší straně směrem ke kraji s vynechaným místem bez jablek. Štrůdl je na světě! Můžete ho navrchu propíchat několikrát vidličkou, aby mohla odtéci přebytečná šťáva a štrůdl se neroztrhl. Potom udělejte i druhou nohavici a společně je dejte péct do trouby na 180 stupňů do zezlátnutí těsta, tj. asi půl hodiny.