Ingredience na dvě nohavice:
Na těsto:
velký hrnek špaldové mouky (půlitrák)
3 lžíce sádla
1 vejce
10 lžic teplé vody
3 lžíce jablečného octa
2 lžíce cukru
špetka soli
Na náplň:
8 větších jablek
4 lžíce skořice
cukr – dle chuti a dle sladkosti jablek
Posypka do náplně, aby štrůdl nevytekl:
půl hrnku strouhanky
50 g másla
3 lžíce cukru
Postup:
Nejdříve si připravte těsto. Do mísy nasypte mouku, sůl a trošku cukru. Potom přidejte ostatní suroviny: vajíčko, sádlo a ocet. Vše důkladně zpracujte, prohnětejte, dle potřeby přilévejte vodu a vytvořte tuhé nelepivé těsto, které dejte odpočívat do lednice. Mezitím si oloupejte a nastrouhejte jablka nahrubo nebo na tenké plátky. V misce je promíchejte s trochou cukru a se skořicí. Potom rozpalte pánev a za mírné teploty rozpusťe máslo, na kterém opražte strouhanku. Když začne zlátnout posypte strouhanku lehce cukrem a ještě chvilku míchejte. Nyní je čas vyjmout těsto z ledničky. Rozdělte je na půl. Z jedné půlky vyválejte pravidelný asi 3-5 mm tlustý obdélníkový plát. Poklaďte ho polovinou nastrouhaných jablek a nechte si po delším okraji asi 3 cm volné. Na jablka nasypejte praženou strouhanku, která nejen že dobře chutná, ale absorbuje i přebytečnou vlhkost – štrůdl potom neteče. Z kratších stran zahněte trochu kraje dovnitř a potom už můžete opatrně rolovat po delší straně směrem ke kraji s vynechaným místem bez jablek. Štrůdl je na světě! Můžete ho navrchu propíchat několikrát vidličkou, aby mohla odtéci přebytečná šťáva a štrůdl se neroztrhl. Potom udělejte i druhou nohavici a společně je dejte péct do trouby na 180 stupňů do zezlátnutí těsta, tj. asi půl hodiny.