1. Snídaně a svačinky
  2. z ovesných vloček
  3. Ovesné sušenky
Ovesné sušenky

Ovesné sušenky

Ingredience cca 50 kusů: 

1 hrnek klasických ovesných vloček Bonavita

1 hrnek mletých ovesných vloček Dobré z ovsa 

½ hrnku třtinového cukru 

½ hrnku strouhaných vlašských nebo lískových ořechů 

130 g másla 

3 lžíce javorového sirupu nebo medu 

2 lžíce vody 

1 a ½ lžičky jedlé sody 

1 špetka mleté skořice

1 lžička vanilkové esence 

Volitelné přísady

4 lžíce semínek (slunečnicových, lněných, sezamových, dýňových atp.)

Postup:

Ve velké míse smícháme oba druhy vloček, cukr, skořici, vanilku a ořechy. V malém hrnci rozehřejeme máslo spolu se sirupem. V horké vodě rozmícháme sodu a přidáme ji k rozehřátému máslu. Máslovou směs nalijeme k suché vločkové směsi, dobře promícháme. Rozehřejeme troubu na 150ºC. Lžičkou tvarujeme malé hromádky na vymazaný nebo pečícím papírem vyložený plech. Necháváme dost místa mezi jednotlivými kusy, protože se při pečení roztečou na tenké placičky. Pečeme 15-20 minut do zlatohněda. Ještě horké je uvolníme nožem od plechu a necháme vychladnout na mřížce. Skladujeme ve vzduchotěsné nádobě.